Бърза навигация


Съдържание на страницата

Глава шеста

Театрални танци - произход. Влиянието на кардиналите Richelieu и Mazarin. Основаване на "Академията за танци и музика". Балет. Примери от изток.

Страница първа

Безспорно присъствието на танца в изкуства като балет и театър е нещо сравнително по-модерно, отколкото разгледаните в предните глави видове и начини на включване на танца в човешкото ежедневие. При все това обаче, елементите, присъстващи в споменатите балет и театър, носят в себе си белега на миналото.

Мадам de Camargo
Фиг. 61: Мадам de Camargo. около 1740 г.

Александрийската пантомима, представена в Рим около 30 г.пр.н.е. от Батилий и Пилад, има много допирни точки с балета. През средните векове в постановките били въведени мистериите и маските, които впоследствие се пренесли в Англия, където често били използвани (известен пример - "Хенри Осми" на Шекспир).
В Италия, изглежда, е съществувала форма на балет още в началото на 14 век - дейност, която благодарение на Катерина Медичи (Catharine de' Medici - френска кралица), била пренесена във Франция и се доразвила в по-близка до съвременния балет форма.
Balthasar de Beaujoyeulx създал във Франция (1582 г.) първия записан балет, който носел стила на италианската школа. Този балет в действителност е разновидност, която днес се нарича "придворен балет" или "балет за кралския двор".

Pauline Duvernay
Фиг. 62: Pauline Duvernay
Ковънт Гардън, 1833-1838 г.

Театралният балет се е появил като наследник именно на придворния. Хенри III и Хенри IV (особено вторият) много обичали този род забавление и по време на тяхното управление много италианци били наети и доведени в кралския двор, за да подпомагат и развиват балета.
Савоецът Pompeo Diabono бил привлечен в Париж през 1554 г., за да контролира придворните балетни постановки. В по-късен период във Франция пристигнали флорентинците Ринучини (Rinuccini - поет) и Качини (Caccini - музикант, композитор). Те продуцирали и композирали малката оперета "Дафне" ("Daphne"), която била представена пред публика във Флоренция за първи път през 1597 г. Под ръководството на двамата творци във Франция балетът се развил и достигнал до голяма степен формата, в която го познаваме днес.
Френският кралски двор запазил страстта си към балета и под управлението на Луи XIII и XIV. Луи XIII като млад участвал в една от балетните постановки в St. Germain (Сен Жермен) по настояване на Richelieu (Ришельо) - доказал се по това време експерт в постановките. В резултат на участието си Луи XIV се преборил с често обземащата го тогава меланхолия.

Мадам Fanny Ellsler
Фиг. 63: Мадам Fanny Ellsler.

Когато бил на седем години, Луи XIV участвал в маскарад, след което не само участвал в балета "Касандра" ("Cassandra") през 1651 г., но дълго време след това правил всичко по силите си, за да окуражава развитието на танците и музиката. Неговото влияние, комбинирано с това на кардинал Richelieu, оказали такова силно въздействие, че балетът се превърнал от груб и тривиален вид постановка до достойно и уважавано изкуство от ранга на музиката, поезията и танцуването.
Любопитен факт - чичото на Луи XIV (Гастон Орлеански, Gaston of Orleans) бил привърженик на "по-грубия" вид на балета, но с течение на времето възприел и обикнал създадената от племенника си форма.
Люли (Lulli) композирал музика върху стихове на Молиер и други известни поети. Една от най-познатите тогава творби била "Андромеда" на Пиер Корней ("Andromede", Pierre Corneille) - трагедия с химни и танци, представена през 1650 г. в Petit Bourbon. Театралният балет като такъв се появил под натиска на Mazarin като резултат от неговото желание да се избегне западането на изкуството. По същество зараждането станало в "Академията за танци" през 1661 г. Тази академия през 1669 г. приела името "Кралска академията за музика и танци" и предоставяла подобаващо обучение за дебютанти в сферата на изкуството. Музикални учители били Perrin и Cambert (Перин и Камбер), а начело на уроците по танци бил Beauchamp (Бошан).

Сатир с кастанети
Фиг. 63a: Сатир с кастанети от Музея на Ватикана. Фотографията е поместена, за да се подчертае сходството между статуята и портрета на мадам Fanny Ellsler.

2 >>

нагоре


Допълнително меню

СЪДЪРЖАНИЕ