Бърза навигация


Съдържание на страницата

Куикстеп

Може би най-игривият танц измежду стандартните. Някой може да сбърка ритъма му с този на джайв, но истинският, класическият Куикстеп няма как да се сгреши...

Куикстеп - кратка история на танца

Куикстеп
Куикстеп

Такт на танца: 4/4.
Темпо: 50-52 такта в минута (MPM).
Броене: "1 - 2 - 3 - 4" (или "бавно - бързо" в различни комбинации).
Година на появяване: около 1923 г.

Заражда се през 20-те години на 20-ти век като комбинация от танците Фокстрот, Чарлстон, Шак, Пийбоди, и One-Step.
Според една теория Куикстеп се появил като резултат от прекалено бързото изпълнение на музикалния съпровод към танца Фокстрот на някои оркестри.

В Англия се развива главно под влияние на танца Чарлстон, като из Кралството се носи шега относно бързото темпо на танца. На Острова се твърди, че танцът е бърз, за да могат танцуващите го бързо да се стоплят, ако идват от по-студено място. Този ранен вариант на танца все още не притежавал характерните за днешно време подскоци и кикове.

В групата на състезателните стандартни танци е от 1927 год.

Бързо се оформя като динамичен танц с множество движения по дансинга, включващи подскачания, "притичвания", бързи стъпки и въртения. Темпото е пъргаво и е резултат от влиянието на рагтайм джаза (който е много бърз в сравнение с останалите танцувални стилове).

В края на 20-ти век скоростта на танца все повече расте благодарение на майсторството на по-упоритите танцьори и тяхната учестената употребата на бързи и резки стъпки.

Наблюдава се промяна в метода на отброяване на тактовете. Стандартното "slow-slow-quick" в днешно време е придобило формата "slow-slow-quick-quick", a в някои вариации може да се забележи и следният модел: "quick-and-quick-and-quick-quick-slow".
Също така Куикстеп днес доста се различава от Foxtrot (въпреки общото им минало). За разлика от Slow Fox, тук използването на синкопи е почти задължително. На отделни места танцът наподобява Английски валс, но се танцува в такт 4/4, докато валсът е 3/4.

Интересно е да се отбележи, че през 19-ти век е съществувал и Quickstep, който много наподобявал марш, но няма никаква връзка с модерния състезателен танц.

Състезателната програма в Америка не включва Quickstep, но има групи от обществото, които го танцуват (социален (social) танц или като е по-известно да се казва в България - парти-танц).

На съвременен етап има няколко нива на интерпретация: вдъхновяващ танц за млади танцьори, по-изтънчен за напредналите, а за танцуващите го от дълго време - танц със специално подбрана хореография.

Богат на вариации, понякога е разглеждан като "Речник на стандартните танци", т.е. танц, който олицетворява всички танци от този тип и лесно дава представа кои двойки са добри и кои - не. Причините за това са няколко, като основните са следните:

  • танцът няма много сложни стъпки, но е енергичен и със специфичен начин на отброяване;
  • изисква много енергия - еквивалентът на една обиколка на дансинга, танцувайки Quickstep, е 800-метров спринт;
  • обиграните танцьори често предлагат свои интерпретации на танца, които от своя страна за начинаещите могат да се сторят невъзможни за изпълнение.

При провеждане на състезания по стандартни танци Quickstep е последен (пети) в състезателната програма.


Допълнително меню

СТАНДАРТНИ

ЛАТИНО-
АМЕРИКАНСКИ